Genellikle evde beslenen kedi ya da köpeklerde meydana gelen Dermatofitozis deri hastalığı, tırnak ve kıl dokularında oluşan enfeksiyonlardır. Bulaşıcı bir özelliğe sahiptir. Bu açıdan Veteriner Hekim'lerin sıklıkla üzerine düştüğü bir hastalıktır. Kedi ve köpekler yaş, cinsiyet ayırtmaksızın enfeksiyonlara duyarlı olan hayvanlardır. Bu hayvanlar Dermatofitozis hastalığını genellikle başka hayvanlardan ya da topraklardan almaktadırlar. Bu hastalığın tanısı mikroskobik muayene ile yapılmaktadır. Mikroskobik muayene ile deri kazıntıları ve kıl kökü incelemeye alınır. Üreyen mantarlara mikroskobik inceleme ile fizyolojik testler uygulanır.
Mantarların Mikroskobik İncelemesi
Mantarların üreme durumu, süresi ve rengi mikroskobik muayene incelemesi ile gözlemlenir. Kedi ve köpeklerde oluşan Dermatofitozis deri hastalığı oranları farklıdır. Kedilerde daha fazla rastlanılmaktadır. Köpeklerde %4 - %10 arasında, kedilerde ise %20 - %30 aralığında Dermatofitozis hastalığı görülmektedir. Dermatofitozis şüphesi beliren 102 hayvan incelenmesi ile 56 hayvanın Dermatofitozis hastalığı teşhisi koyulduğu belirtilmektedir. Bu hastalığın görülme sıklığı mevsimlere göre de değişkenlik göstermektedir.
Bu hastalık dünyada özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde daha fazla rastlandığı gözlemlenmiştir. Ülkemizde yapılan çalışmalarda ise daha çok ilkbahar mevsiminde sıklıkla rastlandığı gözlemlenmiştir. Bu deri hastalığı durumunun, Türkiye' de ilkbahar mevsiminde nem ve yağış oranının yüksek olmasından kaynaklı olabileceği öngörülmektedir. Sonuç olarak şüpheli olgular nedeni ile Veteriner Hekim' in ve hayvan sahibinin bulaşma durumundan dolayı daha dikkatli olması gerekmektedir.