Günümüzde kedi kısırlaştırma evcil ve sahipsiz canlarda sıkça uygulanmaya başlanmıştır. Bunun sebebi aslında tek bir neden yani üremeyi engellemek değil bunun yanında yaşam ömürlerini uzatmak, evden kaçmaların önüne geçmek, koku bırakmak gibi davranışların önüne geçebilmek, dişilerde doğum sırasında ve sonrasında oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçebilmek ve üremesi düşünülmeyen hayvanlarda uterusta, ovariumda oluşabilecek hastalıkların önceden önüne geçmek amacı ile de uygulanmaktadır. Hayvan sahipleri tarafından en çok sorulan sorulardan bir tanesi de ameliyatın riskli olup olmadığıdır. Aslında bütün cerrahi operasyonlarda risk vardır. Operasyon nispeten diğer cerrahi işlemlere nazaran daha az risk içerir fakat en nihayetinde cerrahi bir işlemdir. Kliniğimizde bu riskleri en aza indirmek amacıyla hekimlerimiz tarafından operasyon öncesi hastanın genel muayenesi yapılır, dişi hayvanlarda ultrason ile uterus muayenesi yapılır ve kan tahlilleri bakılarak genel risk oranı belirlenir. Bu uygulamalar ile operasyon ve anestezi riski en aza indirilir. Kısırlaştırma operasyonları; hayvanların üreme organlarının bir kısmı veya tamamının alınarak hayvanları steril hale getirmek şeklinde olur. Operasyon genel anestezi altında, steril bir ortamda dişi ve erkek hayvanlarda farklı yöntemlerle yapılır.
Erkek Kedi Kısırlaştırma
Erkek kedi kısırlaştırma yani kastrasyon (iğdiş) operasyonu testislerin alınması şeklinde uygulanmaktadır. Operasyon öncesi hayvanın genel muayenesi yapılmakta ve anestezi riski tespit edilmektedir. Bütün muayenelerden sorunsuz geçen hayvan dostumuz operasyona alınmaktadır. Bu operasyon genel anestezi altında ve ameliyathane ortamında steril malzemelerle cerrahlar tarafından gerçekleştirilir. Operasyon sonrasında ağrı yönetimi planlanıp can dostumuzun ağrı duyması engellenerek yaşam konforu artırılır. Nekahat döneminde yakalık veya operasyon kıyafetleri ile hayvanın operasyon bölgesine ulaşması bir süre engellenir ve yaklaşık 10 günün sonunda eski yaşantısına devam edebilmektedir.
Dişi Kedi Kısırlaştırma
Dişi kedi kısırlaştırma operasyonu sadece yumurtalıkların alınması veya rahim ile beraber yumurtalıkların alınması şeklinde yapılmaktadır. Bu iki seçenekten uygun olan operasyon hayvan sahibi ve hekimin ortak kararı ile yapılır. Operasyon öncesi hayvanın genel muayenesi yapılmakta ve anestezi riski tespit edilmektedir. Bütün muayenelerden sorunsuz geçen hayvan dostumuz operasyona alınmaktadır. Operasyon genel anestezi ile ameliyathane ortamında steril bir alanda doğum alanında tecrübeli cerrahlar tarafından gerçekleştirilir. Operasyon sonrasında ağrı yönetimi planlanıp can dostumuzun ağrı duyması engellenerek yaşam konforu artırılır. Nekahat döneminde yakalık veya operasyon kıyafetleri ile hayvanın operasyon bölgesine ulaşması bir süre engellenir ve yaklaşık 10 günün sonunda eski yaşantısına devam edebilmektedir.