Gebelik Tanısı

Hayvanlarda gebelik tanısı bazı yöntemlere göre yapılmaktadır. Bu yöntemler elle muayene, rektal muayene, ultrasonografi ve laboratuvar teknikleri olmak üzere kullanılmaktadır.

Bizi Arayın WhatsApp'tan Yazın

Gebelik Tanısı

Tüm canlıların üreme aşamaları olan embriyonik ve fetal gelişimleri rahim adı verilen organ içinde meydana gelmektedir. Rahimde meydana gelen büyümeye gebelik denilmektedir. Tüm canlılarda olduğu hayvan türlerinde de gebelik süreleri değişmektedir. Ovum ve spermatozoonun döllenmesi sonucu oluşan embriyonun anne karnında oluşmasıyla başlayan gebelik süreci plasenta ile beraber doğum ile bitmektedir. 

Hayvanlarda gebelik tanısı bazı yöntemlere göre yapılmaktadır. Bu yöntemler elle muayene, rektal muayene, ultrasonografi ve usg gebelik teşhisi, radyografi ve laboratuvar teknikleri olmak üzere kullanılmaktadır. Hayvan türlerine göre geçirilen gebelik süreleri bitikten sonra doğum evresi gerçekleşmektedir.

En Çok Kullanılan Gebelik Yöntemleri

Küçükbaş hayvanlar olan kedi, köpek, koyun ve keçi türlerinin karınlarının iki el arasına alınması, basınç uygulayarak sıkıştırılması tanı konabilir. Ancak gergin karın duvarına sahip olan hayvanlarda bu yöntem tam olarak verim vermeyebilir. At, inek gibi büyükbaş hayvanlarda daha çok rektal muayene yapılarak gebelik tanısı yapılmaktadır. 

Rektumdan alınan palpasyonun incelenip araştırılması sonucunda kolay bir şekilde gebelik tanısı konulmaktadır. Gebelik tanıları daha çok eğitimli kişiler tarafından yapılması önem arz eder. Bu alanda deneyimli kişiler gebeliği rektal palpayonla erken 30. haftadan itibaren teşhis edebilirler. Kliniklerde en çok kullanılan yöntemlerden birisi de ultrasonografi ile gebelik teşhisidir. Bu yöntemde 12-13. günlerde tespit edildiği gibi gebelik için en doğru teşhis daha çok 24. gününde tam olarak tespit edilmektedir.


Bizi Arayın
WhatsApp'tan Yazın