Doğum

Doğum zamanı gelen bir hayvan sakinleşir ve ağrı belirtileri gösterirler. Kuyruğunu sallayarak ve yeri eşeleyerek doğum belirtisi verir.

Bizi Arayın WhatsApp'tan Yazın

Doğum


Çeşitli hayvan türlerine göre farklı zamanlarda meydana gelen doğum, dış ortamda yaşanabilecek duruma gelen yavrunun döl yatağından çıkarılmasıdır. Doğum zamanları genel olarak ineklerde 280 gün ile 285 gün arasındadır. Yavrular hayvan karnında yeterli büyüklüğe ulaştıktan sonra yer kalmaz. Bu nedenden yavru yeterince beslenemez. Bununla birlikte metabolizma atıkları da yeterince birikir. Bundan dolayı doğum gerçekleşme zamanı gelmektedir. Genel olarak doğumlar gece olmaktadır.

Doğum Nasıl Gerçekleşir?

Doğum zamanı gelen bir hayvan sakinleşir ve ağrı belirtileri gösterirler. Kuyruğunu sallayarak ve yeri eşeleyerek doğum belirtisi verir. Bulunduğu ortamda serbest bir halde ise olduğu yerde dolaşmaya başlar. Gittikçe hayvanın ağrıları da artmaya başlar. Aynı zamanda deri ısısı yükselir ve dışkılama gözlemlenir. 

İnekler ayakta doğum yapabildiği gibi yatarak da yapabilmektedir. Ayakta doğum yaptığı zaman belini kamburlaştırır ve ayaklarını karnının altında toplar. Doğumu başlayınca yavrunun önce ön ayakları daha sonra burun ucu görülmeye başlar. Daha sonra yavrunun başı çıkar ve yavru dışarı çıkartılır.

Doğum yapan hayvanlar yorgun düştükleri için belli bir saat dinlenmeye çekilirler. Doğumdan sonra yavru zarlarının da dışarı çıkması gerekir. Bu durumda hayvanda tekrar kasılmalar başlar. Zarların dışarı atılma süresi ortalama olarak 3 - 8 saat zaman aralığındadır. Doğumdan sonra hayvanların tekrar bir gebelik oluşması için 6 hafta gibi bir süreye ihtiyacı vardır.




Bizi Arayın
WhatsApp'tan Yazın