Dahiliye

Hayvan muayenelerinde Veteriner Hekim' in gerekli gördüğü durumlarda hayvanlara Check-up işlemi de uygulanabilmektedir. Her türlü hastalıkların tanısında bu işlem uygulanabilmektedir.

Bizi Arayın WhatsApp'tan Yazın

Dahiliye

Kliniğe getirilen hayvanlarda doğru teşhis ve doğru tedavi oldukça önemlidir. Bu konuya titizlikle yaklaşılmaktadır. Bunun için doğru bir muayene yapılmaktadır. Doğru bir muayene kadar hayvanı getiren kişiden alınan detaylı bilgiler de önem arz etmektedir. Bu doğrultuda hayvan bakıcısının veteriner hekimine doğru ve eksiksiz bilgiler vermesi son derece önemli olmaktadır. 

Bu bilgiler doğrultusunda hayvanlar muayene edilerek doğru teşhis konmaktadır. Veteriner hekim de hayvan bakıcısına gerekli soruları sormaktadır. Alacağı her bilgi doğru muayene açısından önemlidir. Muayene sonucunda tanı ve teşhis konulmaktadır. Gözlemlenen ilk semptomlar dikkate alınarak gerekli muayeneler yapılmaktadır.

Hayvan muayenelerinde Veteriner Hekim' in gerekli gördüğü durumlarda hayvanlara Check-up işlemi de uygulanabilmektedir. Her türlü hastalıkların tanısında bu işlem uygulanabilmektedir. 

Hiçbir belirtisi olmayan hayvanlara da Check-up işlemi yapılabilmektedir. Bu işlem ile hayvanlarda varsa rahatsızlıkları için erken teşhis konusunda faydalı olmaktadır. Bazı durumlarda hastalık yeni başlamış fakat hiçbir belirti vermeyebilir. Bu durumda hastalık teşhis edilerek ilerlemesi önlenir. Basit olarak görülen ve umursanmayan semptomlar dikkate alınır ve gereken önlemler alınır. 

Bazı durumlarda hayvanların hayatları da kurtulmuş olur. Hayvanlara Check-up işlemi yapmak için, Veteriner Hekim uygun bulduğu durumlarda bu işlemi uygulamaktadır. Ne kadar zaman aralığında bu işlemin uygulanacağı ve hastalık tanı konusunda kullanılacağı Veteriner Hekim tarafından belirlenmektedir. Veteriner gerekli gördüğü durumlarda Check-up işlemi yapmaktadır.

Hastalık Tanısı

Hayvanlarda hastalık tanısı için modern tanı ünitesi yer almaktadır. Bu tanı ünitesinde en modern cihazlar kullanılmaktadır. Ultrasonografik, endoskopik, radyografik cihazlar ile en doğru tanı konmaktadır. Hasta olan hayvanın çeşitli bölgelerinden görüntüler alınarak hastalığa ilişkin semptomlar saptanmaktadır. Trafik kazası geçirmiş yada bir travma almış hayvanda çeşitli kemik kırılmaları, organ yaralanmaları olabilmektedir. 

Böyle bir durumda röntgen filmi çekilmektedir. Varsa kırıklar, organ yaralanmaları teşhis edilmektedir. Organ yaralanmaları için göğüs ve karın filmleri çekilmektedir. Hayvanın organlarında herhangi bir hasar var mı diye bu tanı yöntemi ile bakılmaktadır. Şüpheli bir durum görüldüğü durumda da ultrasonografik cihazlar ile incelemeye alınmaktadır. Gerekli muayeneler yapılarak herhangi bir iç kanama, yaralanma olup olmadığına bakılır.

Küçük hayvanlar için özel olarak tasarlanmış bir radyografi cihazı da radyoloji ünitesinde yer almaktadır. Bu radyografi cihazı dijitaldir. Dijital radyografi cihazı ile görüntüler kolayca dijital ortama aktarılmaktadır. Hasta olan hayvanın durumu saniyeler içinde görülebilmektedir. Bu görüntüler eşliğinde durum değerlendirilmesi yapılmaktadır. Konvansiyonel radyografi cihazlarına göre daha üstün özelliklere sahiptir. Her türlü hayvan kolayca muayene edilebilmektedir. Özellikle papağan gibi hayvanların muayenesinde üstünlük sağlamaktadır. Elde edilen görüntüler aynı zamanda kayıt edilebilmektedir. Hasta hayvanın sahibi istediği takdirde e-posta ile de gönderilebilmektedir. Bu özellik, daha sonra kontrol muayenelerinde oldukça işe yaramaktadır. Ayrıca bilimsel çalışmalarda, eğitim-öğretim ortamlarında da kullanılabilmektedir.

Obezite Tedavisi

Birçok canlının yaşadığı problemlerden biri de obezitedir. Özellikle evcil kedi ve köpeklerde yaşanan bu obezite sorunu, hayvanların hareketsiz kalmalarından kaynaklanmaktadır. Hayvanlar doğal yaşam ortamlarından uzaklaştırılmaktadır. Evcil olan hayvanlarda obezite sorunu görüldüğü durumda tedaviye başlanmalıdır. 

Uzman bir Veteriner Hekim'den destek alınması gerekmektedir. Hekim obezite tedavisinde gerekli yolu belirleyecektir. Hekim önerileri alınarak gerekli tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Veteriner diyet programı önerebilmektedir. Bu diyet programına uyularak obezite tedavisi başarı ile tamamlanmaktadır. 

Obezite sorunu ile karşı karşıya kalan hayvanlarda gerekli tedavi yapılmadığı takdirde istenmedik durumlar meydana gelmektedir. Hayvanın sahip olduğu enerji kesilmektedir. Ayrıca hayvanın ömrünün kısalmasında da önemli bir etken yaratmaktadır. Bu bakımdan obezite tedavisi uygulanmalıdır.

Kan Muayenesi

Hayvanlarda yapılan kan muayeneleri hastalığın doğru şekilde teşhisi için oldukça önemlidir. Veteriner hayvanda kan hücrelerini, kansız olup olmadığını, kan pıhtılaşmasını ve enfeksiyon teşhisi gibi durumları gözlemler. Aynı zamanda hematokrit parametresini de inceler. Hematokrit parametresi, kırmızı kan hücreleri ile kan plazması arasındaki ilişkiyi gösteren bir parametredir. 

Yüksek bir değer gözlemlenir ise, hayvanın vücut suyunun bir kısmını kaybettiğini ya da susuz kaldığını göstermektedir. Normale göre düşük bir değer gözlemlenir ise, hayvanın kansız olduğu teşhisi konur. Aynı zamanda beyaz kan hücreleri de gözlemlenebilmektedir. Beyaz kan hücreleri vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan hücrelerdir. Yüksek değer çıkması durumunda hayvanda enfeksiyon teşhisi konur.

Hızlı Test

Hayvanlarda biyokimyasal testler ile böbrek, karaciğer, kalp ve kasların çalışma durumları gözlemlenir. Şeker, protein, kolesterol, enzim ve nitrojen miktarları izlenir. Kan şekeri testinde yüksek çıkması durumunda şeker hastalığı, düşük seviyelerde olması durumunda ise hipoglisemi teşhis edilir. Özellikle süs köpeği ırklarında 6 - 12 haftalık dönemlerde görülebilmektedir. Av köpeği ırklarında ise, uzun süre aktif durumda olan köpeklerde koma gibi durumlar yaşanabilmektedir.

Hayvanlarda kreatin testleri böbrek fonksiyonlarının durumunu gözlemlemek için yapılmaktadır. Kreatin böbrek tarafından dışarı atılmaktadır. Kreatin seviyesinin yüksek olması böbrek fonksiyonlarını yitirmiş anlamına gelmektedir. Kalsiyum testi ile kalp ve kas bozukluklarının teşhisi konulmaktadır. Özellikle pankreas hastalıklarında bu hızlı test uygulanmaktadır.

Röntgen

Hasta olan hayvanların ya da herhangi bir nedenlerden dolayı yaralanan hayvanlarda doğru teşhis konması için röntgen filmi çekilir. İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarında elle muayenesi mümkün değildir. Röntgen çekilerek teşhis konması gerekir. Özellikle evcil hayvanlarda çıkıklar ya da kırıklar oluşabilmektedir. Kırık yada çıkığın durumunu anlamak için, ne durumda olduğunu görebilmek için röntgen çekilir. Özel cihazlar ile hayvanın iç organları, kalbi ve yumuşak dokuları incelenir. Çıkan sonuçlara göre teşhis konarak tedavi uygulanır.

Hayvanlarda sadece muayene ile doğru teşhis koymak mümkün değildir. Bunun için hastalığın durumuna göre röntgen çekilmesi doğru teşhis açısından oldukça önemlidir. Hayvanlarda röntgen çekimi hizmetlerinin varlığı sayesinde hastalıklar tedavi edilebilmektedir.

Ultrason

Hayvanların yaşadığı çeşitli rahatsızlıklarda ultrasonun yeri de oldukça önemlidir. Hastalığın nedenlerinin anlaşılması için ultrason sonuçlarına ihtiyaç vardır. Ultrason çekilerek doğru teşhisler konur ve doğru bir tedavi yöntemi uygulanır. Ultrason çekmeden teşhis koymak doğru değildir. Ultrason hastalıkların teşhisinde yardımcı bir muayene yöntemidir. Ultrason, ses dalgaları üzerine kurulu olan bir sistemdir.

Gönderilen ses dalgaları organa çarparak geri dönmektedir. Bu dalgalar görüntüler oluşturmaktadır. Oluşan bu görüntüler ile de iç organlar ve vücut içi sıvılar izlenmektedir. Hiçbir tehlikesi bulunmamaktadır. Ultrason yapılacak hayvana çok su içirilmesi, idrar yaptırılmaması ve yemek yedirilmemesi gerekmektedir. Bu gibi durumlara dikkat edildiği takdirde ultrason doğru sonuçları verecektir. Doğru teşhis için oldukça önemlidir.

Mikroskobik muayene

Mikroskobik muayeneler ile hayvanların dışkı tahlilleri yapılmaktadır. Hayvanlarda meydana gelen beslenme problemleri, organlarda oluşan rahatsızlıkların teşhisinde mikroskobik muayenenin önemi büyüktür. Sindirilemeyen bir gıda var ise, dışkının katı yada sıvı olması, kan olup olmadığı ve yağ oranı gibi durumlar gözlemlenmektedir. Aynı zamanda dışkı tahlili ile bağırsakta parazitlerin varlığı da teşhis edilmektedir. Köpek ve kedilerde oluşan bağırsak parazitleri ishal, kusma, iştahta azalma gibi rahatsızlıklar ortaya çıkarmaktadır. Bağışıklık sistemini düşürerek vücut dirençleri azalmaktadır. Bu durumdan dolayı hayvanlar çeşitli hastalıklara karşı da dirençsiz kalmakta ve kolay bir şekilde yakalanabilmektedir. Birçok hastalıklar da kedi ya da köpeklerde bulaşıcı riski ile karşı karşıya kalınmasına da yol açmaktadır.

İdrar Tahlili

Hayvanlarda idrar tahlili de yapılmaktadır. Hayvanların yaşadığı idrar sorunları bu tahlil ile kolayca anlaşılabilmektedir. Hayvanların idrar yapamaması, idrarın kanlı bir şekilde gelmesi, idrar yaparken bağırma gibi rahatsızlıklar idrar tahlili ile teşhis edilmektedir. Aynı zamanda idrar yollarında meydana gelen enfeksiyonlar, böbrek rahatsızlıkları, böbrek taşlarının varlığı gibi durumlarda gözlemlenebilmektedir. 

Hayvanlardan idrar örneği alınarak mikroskobik inceleme yapılmaktadır. İdrar stripleri ile de Glikoz, kan, Protein, Ascorbik asit, Blirubin ve Urobilinogen değerleri gözlemlenmektedir. Mikroskobik inceleme ile böbrek taşlarının varlığı tespit edilebilmektedir. Bakteri, virüs ve mantarların varlığı da kolayca görülebilmektedir. Tüm bu tahlil ve sonuçlara göre doğru tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

Laboratuvar muayenesi

Veteriner kliniğinde kedi ve köpeklerin muayenesi için çeşitli spesifik cihazlar kullanılmaktadır. Kedi ve köpeklerin yaşadığı rahatsızlıklarda doğru teşhis için enzim ve kan değerleri laboratuvarda analiz edilmektedir. Laboratuvarda yer alan araç gereçler ile doğru teşhis konmaktadır. Hayvanlarda oluşan enfeksiyon, virüs, bakteri, parazit ve mantarların teşhisinde laboratuvar cihazları kullanılmaktadır. Laboratuvar muayenesi ile kolayca doğru teşhis konabilmektedir. 

Teknolojik olan laboratuvar cihazları ile kısa sürede teşhis konmaktadır. Sonuçlar kısa sürede çıkarak hayvan sahibine teslim edilmektedir. Doğru sonuçlar elde edebilmek için kedi ve köpeklere özel cihazlar kullanılmaktadır. Bu cihazlar ile rahatsızlık yaşayan kedi ve köpeklere en iyi hizmeti vermek amaçlanmaktadır. Hemogram, idrar analizi, mikroskobik inceleme ve biyokimya testleri laboratuvarda yapılmaktadır.

Deri Muayenesi

Hayvanlarda birçok çeşitli rahatsızlıkların muayenesi yapıldığı gibi deri muayenesi de yapılmaktadır. Hayvanların yaşadığı deri rahatsızlıkları yapılan muayene ile teşhis edilmektedir. Bu muayene aynı zamanda bazı iç hastalıkların teşhisinde de yapılabilmektedir. Bu açıdan da önemli bir muayenedir. Deri muayenesi yapılırken Anamnez, fiziksel muayene ve Diagnostik testler yapılır. 

Anamnez sırasında hayvanın yaşı, ırkı ve kısır olup olmadığı öğrenilir. Yüksek protein miktarları ile beslenen hayvanlarda deri rengi gözlemlenir. Deri sıcaklığı burun ucundan, belden, ayaklardan ve kulaktan ölçülür. Deride tümör varlığı gözlemlenir. Bakteriyel enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar gözlemlenir. Endokrin analiz, Hematoloji ve serum biyokimyası analizleri hayvana uygulanır.


Bizi Arayın
WhatsApp'tan Yazın