Cerrahi Hizmet

Her türlü yaralanma, hayvanların vücudunda oluşan çeşitli rahatsızlıklarda cerrahi müdahale yapılmaktadır. Yaralanan bir hayvan gerektiği görüldüğü takdirde cerrahi operasyon bölümüne alınmaktadır.

Bizi Arayın WhatsApp'tan Yazın

Cerrahi Hizmet

Veterinerlerde daha çok cerrahi hizmetler verilmektedir. Her türlü yaralanma, hayvanların vücudunda oluşan çeşitli rahatsızlıklarda cerrahi müdahale yapılmaktadır. Yaralanan bir hayvan gerektiği görüldüğü takdirde cerrahi operasyon bölümüne alınmaktadır. Burada cerrahi operasyonlar ile hayvanın sağlığa kavuşması amaçlanır. Hayvanın ayağında meydana gelen çıkık ya da kırık oluşması gibi durumlarda yine cerrahi müdahaleler yapılmaktadır. Çeşitli göz ay da kulak problemleri olan hayvanlar da ilaçla muayenesi mümkün değilse yine cerrahi bölüme alınması gereklidir. Genel olarak hayvanları tedavi ederken temel bölüm cerrahidir.

Hayvanların yaşamamış oldukları çeşitli rahatsızlıkları neticesinde ameliyat olması gerekebilmektedir. Onlarda tıpkı insanlar gibi ameliyat olabilmektedir. Bu durumda hayvanların hijyenik bir ortamda olması sağlanarak cerrahi müdahaleleri yapılmaktadır. Bu müdahaleler hassas bir şekilde yapılır ve bakımları da özenle takip edilir. Hem klinikte hem de evde, cerrahi işlemler sonrasında gerekli bakım ve kontrolleri takip edilerek gerçekleştirilmektedir. Yapılan cerrahi müdahalelerin en iyi şekilde sonuca ulaşması için gerekenler yapılmaktadır. 

Klinik ortamlarda gerekli her türlü hijyen ve steril ortamlar sağlanmaktadır. Son zamanlarda birçok hayvan bakıcısı hayvanlarının kulak ve kuyruk kısımlarının düzeltilmesi için cerrahi operasyonlar istemektedir. Ancak, bu gibi durumlar Veteriner Hekim tarafından olumlu bakılmamakta ve yapılmamaktadır. Veteriner Hekim için öncelik hayvanların en iyi şekilde tedavi edilmesidir. Hayvan bakıcıları tarafından istenen çeşitli operasyonlar, Veteriner Hekim'in önerisi olursa yapılmaktadır.

Kısırlaştırma

Hayvanlar çeşitli sebeplerden dolayı kısırlaştırılabilmektedir. Bu işlemler uzman kişiler tarafından cerrahi işlemler uygulanarak yapılmaktadır. Veteriner kliniğinde alanında deneyimli hekimler tarafından operasyon uygulanmaktadır. Birçok insan bu durumu kabul etmese de kedi ya da köpeklerin büyüdükçe bakımları zorlaşacaktır. Sürekli olarak doğurması sonucunda ev ortamında bakmak güçleşecektir. Bu durumdan dolayı kısırlaştırmak çözüm olmaktadır. Hayvanlar kısırlaştırılmadan önce sahibine gerekli bilgiler de verilmektedir. 

Yapılacak olan cerrahi operasyonun herhangi bir yan etkisinin olmadığı ve tehlikeli durum yaşanmayacağı konusunda bilgilendirilmektedir. Cerrahi operasyon sonrasında hayvanlar sağlıklı bir şekilde yaşamına devam edecektir. Teknolojik cihazlar ile hijyenik ortamda kısırlaştırma operasyonu uygulanmaktadır. Hayvana anestezi yapılarak üreme yeteneği sonlandırılmaktadır. Erkek hayvanların testisleri, dişi hayvanların rahmi ve yumurtalıkları alınmaktadır.

Yumuşak Doku Cerrahi

Hayvanların yaşamış oldukları çeşitli travmalar sonucunda oluşan yaralanmalar ve çeşitli problemlerin çözümü için yumuşak doku cerrahi işlemi uygulanmaktadır. Bu işlem veteriner kliniğinde çok sık bir şekilde yapılan işlemlerden biridir. Yumuşak doku cerrahisi olarak sindirim sistemi ve üriner sistemi rahatsızlıklarının tedavisi gerçekleştirilmektedir. Ağız, mide, safra yolu, karaciğer, bağırsak, ağız ve diş eti tümörleri, damak yarıkları, mide dönmesi, yabancı bir cisim yutma, bağırsağın iç içe geçmesi, anal kese sorunları, böbrek, idrar kesesi sorunları, üretra taşları, genital organ sorunları, kısırlaştırma, testis tümörleri, idrar kesesi tümörleri ve rektumun kese yapması gibi rahatsızlıklar yumuşak doku cerrahisi ile çözüme kavuşturulmaktadır.

Ortopedi

Hayvanların kemiklerinde, eklemlerinde, kaslarında, bağlarda ve tendonlarda meydana gelen problemler için veteriner hekimlikte ortopedi bölümüne başvurulur. Hayvanların sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürmesi için tüm bu yapılar birlikte çalışması gerekmektedir. Ortopedi bölümünde hayvanların yaşamış oldukları çeşitli yaralanmaların düzeltilmesi çalışmaları yapılmaktadır. 

Hayvanların ortopedik rahatsızlıkları çeşitli yöntemler ile teşhis edilmekte ve tedavisine başlanmaktadır. Kırıklar, eklem yaralanmaları, Osteoartrit, kalça displazisi, dirsek displazisi, açısal uzun deformiteleri, osteokondrit dissecans, pateller luksasyon gibi rahatsızlıklar veteriner hekimlikte tedavi edilmektedir. Teknolojik yeni görüntüleme teknikleri ile hayvanların yaşamış oldukları rahatsızlıklar için en doğru teşhis konmaktadır. Gelişmiş görüntüleme cihazları ile elde edilen görüntüler problemlerin tanısında önemli bir rol oynamaktadır.

Travma

Travma yaşamış bir hayvanın öncelikle solunum yolları açık tutulması gerekmektedir. Dış kanama gözlemleniyor ise kanama olan bölgeye basınç uygulaması yapılmalıdır. Temiz bir örtü ile basınç uygulanabilir. Hayvanın solunumu kontrol edilerek gerektiği durumda ağız kapatılarak burundan hava verilmesi sağlanır. Kalp atım ritmi kontrol edilir. Solunum ve dolaşım için gerekli olan analeptikler Veteriner Hekim tarafından uygulanır. 

Bir hayvan için tehlikeli durumlarda ilk saat oldukça önemlidir. Hayvanın yaşamını koruması için ilk saat acil müdahale edilmelidir. Travma yaşamış hayvan fiziksel olarak değerlendirilmelidir. Dış kanama olup olmadığı, vücut ısısı, nabız, mebranlar ve hidrasyon durumu kontrol edilmelidir. Şuurun açık ve bilincinin yerinde olduğu kontrol edilmelidir.

Röntgen

Hayvanların günlük hayatta yaşamış oldukları rahatsızlıkların teşhisinde röntgenin önemi büyüktür. Veteriner klinikleri tarafından verilen röntgen hizmeti ile hayvanların yaşamış oldukları sakatlıklar kolayca teşhis edilebilmekte ve tedavisine başlanabilmektedir. Gözle görülemeyecek durumda olan rahatsızlıklar röntgen çekilerek görülebilmektedir. 

Görüntülemeli tanı ve tedavi yöntemlerinden biridir. Muayene yapılacak olan organa direkt olarak uygulanmaktadır. Hayvanların kemik ve kas sistemlerinde meydana gelen çıkık, kırık, çatlak, çökme, üreme, kist, tümör eklem çıkıkları, bağırsaklarda oluşan cisim düğümlenmeleri, idrar yolları taşları, böbreklerde oluşan taşlar, tıkanıkların oluşması, gebelik kontrolü, solunum yolu rahatsızlıkları, kemik kayması, fıtık, iltihaplanma olması, diş rahatsızlıkları, göğüs rahatsızlıkları ve birçok rahatsızlıklar röntgen ile görüntülenmektedir. 

Bu gibi rahatsızlıklar röntgen çekilerek kolayca teşhis edilmekte ve hayvanın tedavisine başlanarak sağlığına kavuşması amaçlanmaktadır. Veteriner Hekim tarafından çeşitli rahatsızlıklar klinikte bulundurulan röntgen cihazları ile teşhis koyulmaktadır. Röntgen cihazları ile radyografi çekilmekte ve çıkan sonuca göre tedavi uygulanmaktadır. Uygulanacak olan tedavi ve sonuçlar hakkında hayvanın sahibine bilgilendirme yapılmaktadır. 

Uygulanması gereken tedavi detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Veteriner hekimlikte son teknoloji röntgen cihazları yer almaktadır. Teknolojik görüntüleme cihazları ile rahatsızlık yaşayan hayvanlara en iyi tedavi amaçlanmaktadır. Alanında tecrübeli Veteriner Hekim tarafından kaliteli bir hizmet sunulmaktadır. Bu kaliteli hekimlik hizmeti ile hayvanların sağlık sorunlarının en iyi şekilde karşılanması ve uzun bir yaşam sürmesi amaçlanmaktadır.

Sezaryen

Hayvanlarda sezaryen operasyonları, normal doğum ile yapılamayacak olan doğumlar için uygulanmaktadır. Anne hayvanın karın boşluğuna cerrahi müdahaleler ile girilerek yavru çıkartılmaktadır. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayvanlarda sezaryen uygulaması güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. 

Hem annenin hem de yavrunun hayatlarının kurtulması için güvenli bir sezaryen yapılmaktadır. Köpeklerde sezeryan ihtiyacı oluşan cinsler arasında Golden Retriver, Yorkshire Terrier, Labrador Retriver, Buldg, Boxer, Corgi, Mastif ve Chihuahua yer almaktadır. Kedilerde ise daha çok Egzotic Shorthair ırklarında sezaryen operasyonu uygulanmaktadır. 

Bu gibi durumalar ile birlikte daha çok ilk defa doğum yapacak olan bir hayvan için sezaryen uygulanmaktadır. Sezaryen operasyonu yapılırken hem anne hem yavru için hayati riskler oluşturabilecek bir durumun yaşanmaması oldukça önemlidir. Hayvanların doğumlarına zamanında müdahale edilmemesi, doğuma yardımda yaşanan gecikmeler, doğumların uzun sürmesi ve yardım girişiminde bulunulmaması anne ve yavrularda hayati risk oluşturabilmektedir. Genellikle yavru canlı olarak kurtulamamaktadır. Anne ise çoğu zaman yaşama tutunabilmektedir.

Hayvanlarda sezaryen ile doğumu gerektiren çeşitli durumlar olmaktadır. Bu durumlar arasında fötüs ve pelvis orantı bozuklukları, yavrunun büyük olması, doğum sancılarının yetersiz kalması, uterustaki yavrunun ölmesi, vaginal yara oluşumları, fötal sorunlar, doğum pozisyonlarının hatalı olması, pelvis kırıklarının oluşması, kanal darlığı, vulva darlığı yer almaktadır. Bu gibi sebeplerden dolayı hayvanların doğum yapması için sezaryen uygulanmaktadır. Sezaryen uygulaması deneyimli hekim tarafından hijyenik ortamda yapılmaktadır.

Apse

Apseler cilt altında oluşan bakteriler ve parazitler tarafından kaynaklanmaktadır. Cilt altındaki dokulara zarar vererek enfeksiyon oluşturabilmektedir. Apse oluşan bölgede ağrı ve şişlik meydana gelmektedir. Hayvanlarda apse teşhisi için fiziksel muayene yapılmaktadır. Apsenin kopup kopmadığına göre tedavi uygulanmaktadır. Kopmayan apseler temizlenir ve içi boşaltılır. Bu durum için anestezi uygulaması gerekebilmektedir.

Gerektiği durumda anestezi uygulanarak işlem gerçekleştirilir. Kopmuş olan apseler için de aynı işlem uygulanmaktadır. Oluşan apse çıkartılarak temizlenir ve dezenfektan çözeltisi kullanılır. Enfeksiyonu ortadan kaldırmak ve iyileştirmek için antibiyotik kullanımı sağlanır. Bu bölgeye kan akışının hızlandırılması amaçlanır. Bunun için sıcak kompresler uygulanır. Bu enfeksiyonla mücadelede etkili bir yöntemdir. Çeşitli travmalardan sonra oluşan apseler bir veterinere gösterilmelidir.


Bizi Arayın
WhatsApp'tan Yazın