Köpek Nasıl Eğitilir?

Köpek Nasıl Eğitilir?

Köpek Nasıl Eğitilir?

Köpek Nasıl Eğitilir?

Eğer köpek sahibiyseniz, birtakım sorumlulukları almanız gerekir. Bu sorumlulukların başında ise köpek eğitimi vardır. Çünkü beslediğiniz hayvanı eğitmeniz, ona daha kolay bir şekilde bakabilmenizi sağlar. Bu eğitimler sonucunda sadece siz değil, aynı zamanda köpeğiniz de mutlu olacaktır. Köpeklerde eğitim belli koşullara bağlıdır. Bu koşulları yerine getirmeden sürece başlamamanız gerekir.

Eğer eğitmek amacıyla yeni bir köpek almayı planlıyor iseniz yavru köpeklerden tercih etmeniz bu hususta size avantaj sağlar. Çünkü küçük yaşlarda öğrenim seviyesi daha yüksek ve kolaydır. Eğitimlere geçmeden önce köpekle olan bağınızı güçlendirmeniz gerekir. Onun sizi benimsemesi sizin de onu benimsemeniz önemlidir. Bu yüzden sizi gerçekten sahibi gibi gördüğünden emin olmadan eğitimlerinize başlamamanız tavsiye edilir. Bu hususta veteriner yardımlarına da başvurabilirsiniz. Konya veteriner, köpeğin en iyi şekilde nasıl eğitileceği konusunda size yardım eder.

Tasma Eğitimi

Köpekler, her ne kadar evcil bir tür olarak karşımıza çıksalar da aslında temellerinde vahşilik vardır. Bu vahşiliği bir anda ortaya çıkarmaları ise doğaldır. Köpeğinize eğitim vermeye karar verdiğiniz de ilk olarak tasma eğitimine başlayabilirsiniz. Çünkü yeri geldiği zaman onunla parkta, bahçede, ormanda dolaşmak isteyebilirsiniz. Onu zapt edebilmenizin yolu ise tasma kullanımından geçer. En başta çevredeki insanların güvenliğini sağlayabilmek için bu eğitimin verilmesi şarttır. Bazı köpeklerin tasmayla araları hiç iyi değildir. Öncelikle ılımlı yaklaşımlar yaparak hayvanın tasmayı benimsemesini sağlayın. Ayrıca takılan ürünün bu canlıya uygun olmasına dikkat edin. Bu eğitimi vermenin en iyi yolu yürüyüş egzersizlerine çıkmaktır.

İtaat Eğitimi

Köpekler, hemen her komuta duyarlı olmaları ile bilinirler. Bu nedenle onlara itaat eğitimi vermek çok zor değildir. Bu nedenle kalk, yat ve otur gibi komutları öğreterek işe başlayabilirsiniz. Ancak tek seferde birden fazla komut öğretilmemelidir. Birini tam anlamıyla öğrenmeden diğerine geçilmemelidir. Bu sayede itaatkar bir köpek olmasını da sağlamış olacaksınız. Köpekler zaten insanlara çok çabuk itaat ederler. Bundan dolayı bu süreçlerde çok fazla zamanınız gitmez.

Sosyalleşme Eğitimi

Sosyalleşmek, bir köpek için son derece önemlidir. Özellikle de bazı ırkların oldukça agresif bir yapıda olması, bu eğitimin daha da fazla dikkate alınmasına neden olmuştur. Eğer köpeğiniz henüz yavru ise bu konuda işiniz pek de zor değil. Çünkü son derece kısa bir zaman içerisinde köpeğinizi sosyalleştirmiş olacaksınız. Irkın, başta diğer hayvanlarla olan sosyalleşmesini sağlayın. Bu şekilde saldırganlığını törpülemiş olursunuz. Ne kadar sosyal bir köpek olursa o kadar eğitimli bir hayvan olacaktır.

Tuvalet Eğitimi

Köpek sahiplerinin en fazla dikkat ettikleri eğitimlerden biri de tuvalet eğitimidir. Öncelikle köpeğinize tuvaletini yapabileceği doğru alanları göstermeniz gerekir. Yavru köpekler bu konuda biraz daha zor eğitilebilir. Çünkü onlar, tuvaletleri geldiği anda nerede olurlarsa olsunlar hemen oraya yaparlar. Bunları öğretirken ona ödüller vermeyi deneyebilirsiniz. Tuvaletini doğru yere yapamayan köpekler, bakım konusunda size sıkıntı çıkarabilir. Bu yüzden tuvaletini en doğru şekilde yapana kadar eğitimlerinize ara vermemeniz gerekir. Bazı insanlar, bu süreçlerde cezalandırma seçeneklerini denerler. Ama bir hayvanı cezalandırmak ona bir şeyler öğretebilmek için tercih edilebilecek en yanlış yollardan biridir.

Sosyalleştirme Eğitimi

Köpeğinizi çocuklarla ve diğer insanlarla da sosyalleştirmeniz gerekir. Özellikle de çocuklara karşı sevgi duymaları size bağlıdır. Bu nedenle sosyalleştirme aşamalarına dikkat etmeniz gerekir. Köpeğinizi her ortam içerisine sokun. Başka insanlarla iletişim kurmasına engel olmayın. Yardımlaşmayı hatta paylaşmayı öğretin. Bu şekilde insani değerleri ona da yükleyin. Sosyalleştirilmiş bir köpek, son derece eğitimli demektir. Ayrıca bazen onu kendi haline bırakın. Bu şekilde yanlış tepkilerini daha net gözlemleme şansınız da olacaktır.

Eğitim Sürecinde Ödül Mamaları Kullanın

Bir köpeğe eğitim vermek, sanıldığı kadar kolay değildir. Çünkü bazen sabretmek gerekebilir. Her köpek ırkı kolay bir şekilde öğrenmeyebilir. Bunun için gereğinden fazla zaman harcayabilirsiniz. Ancak eğitim süreçlerini mümkün olduğu kadar kısaltmak sizin elinizdedir. Özellikle de ödül-ceza ilişkisine dikkat edilmelidir. Köpekler, ödüllendirilmeye bayılırlar. Her ödül aldıklarında bir sonraki aşamalar için heyecan duymaya başlarlar. Eğer bu heyecanı yakalamalarını başarırsanız, işiniz oldukça kolaydır.

Eğitim Verilen Köpeğin Besinlerine Dikkat Edin

Eğitimlerde beslenme hususuna ayrıca dikkat edilmelidir. Çünkü güzel şekilde beslenmek, onu mutlu eder. Bu sayede size olan sevgisini daha net göstermeye başlar. Bazı insanlar, eğitimlerinde başarısız olan köpeklerini mama vermeyerek cezalandırmayı tercih ederler. Ancak onu aç bırakmak, sizden çok uzaklaşmasına neden olabilir. Bu şekilde verilen eğitimlerde hiçbir amaca ulaşamazsınız. Hızlı öğrenmelerini sağlamak için vitamin destekli mamalardan kullanmalısınız.

Köpek Eğitiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Köpek eğitiminde dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:

  • Ona sevgiyle, hoşgörüyle ve şefkatle yaklaşmanız gerekir.
  • Öğretim aşamasında sert cümleler ve sert hareketler yapmamalısınız.
  • Eğitim için sürekli olarak zorlamamalısınız. Bunu kendi isteği ile yerine getirebilmesini sağlamanız gerekir.
  • Eğitimlerde aceleci olmamalısınız.

Bunlara dikkat edilerek eğitim verilmesi size mutlaka avantaj sağlayacaktır.

Bizi Arayın
WhatsApp'tan Yazın