Kedi Kısırlaştırmanın Faydaları, Zararları Neler?

Kedi Kısırlaştırmanın Faydaları, Zararları Neler?

Kedi Kısırlaştırmanın Faydaları, Zararları Neler?

Kedi Kısırlaştırmanın Faydaları, Zararları Neler?

Kedi kısırlaştırma işleminin kediler için olumlu ve olumsuz yönleri vardır. Bu nedenle kedilerine kedi kısırlaştırma işlemi yapmak isteyen hayvan severler bu konu hakkında araştırma yapıyorlar. Aşağıdaki paragraflarda kedi kısırlaştırma konusunda merak edilenlere ve bu konular hakkında detaylı bilgilere yer verilmiştir.

Kedi Kısırlaştırma Nedir?

Kedilerde kısırlaştırma işlemi erkek ve dişi kedilerin üreme organlarını alarak üremelerini engellemek anlamına geliyor. Erkek kedinin üreme organının alınmasına kastrasyon adı veriliyor. Dişi kedinin rahminin alınmasına ise sterilizasyon deniyor. Kısırlaştırma işleminin yapılmasının pek çok farklı nedeni olabiliyor.

Kısırlaştırma Neden Yapılır?

Kedi kısırlaştırılmasının bir kaç önemli nedeni bulunuyor. Bu nedenler aşağıdaki maddelerde belirtiliyor.

• Kedinin daha sağlıklı ve daha uzun ömür yaşaması.

• Olası sağlık sorunlarının önüne geçmek.

• Sahipsiz birçok sokak hayvanının olması nedeni ile de kontrolsüz üremeyi engellemek.

Yukarıda verilen maddelerde bahsedildiği gibi kedinin daha sağlıklı olması ve kontrollü üremeyi sağlamak gibi farklı amaçlarla kedi sahipleri evcil hayvanlarını kısırlaştırmayı tercih ediyorlar.

Kedi Kısırlaştırma İşlemi Nasıl Yapılır? Kim Yapar?

Kedi kısırlaştırma işlemi en yakınınızda bulunan veya tercih ettiğiniz veteriner hekim tarafından yapılır. Bu anlamda konya veteriner hekimlerin oldukça başarılı oldukları biliniyor.

Kedi kısırlaştırma işleminin nasıl yapıldığına gelecek olursak dişi ve erkek kedide bu işlemin uygulanma şekli normal olarak değişim gösteriyor. Dişi kedi kısırlaştırmada iki yöntem vardır. Birinci yöntem, yumurtalıkların birinin veya ikisinin bırakılması ve sadece rahmin vücuttan alınması yöntemidir.

İkinci yöntem ise yumurtalık ve rahmin aynı anda çıkarılması şeklindedir. Bu yöntemler kedilerin huyları ve sağlık durumlarına göre tercih edilebilir. Erkek kedi kısırlaştırma işlemi ise testislere yakın bölgenin kesilerek testislerinin alınması şeklinde gerçekleşir.

Kedi Kısırlaştırma İşlemi Ne Zaman Yapılır?

Kısırlaştırmak için en uygun dönemi veteriner hekim kedinin sağlık durumuna göre belirleyecektir. Fakat bu süre genellikle kedilerin cinsel olgunluk seviyesine erişmeden önceki 6-7 aylık oldukları dönemlerde gerçekleştirilir.

Kedi Kısırlaştırma Ücreti Ne Kadar?

Dişi kedi kısırlaştırma işlemi 600₺ ile 900₺ arasında, erkek kedi ise 450₺ ve 635₺ arasında değişim gösterirken bu ücret tercih edilen veterinere ve uygulanan yönteme göre değişebilir.

Kedi Kısırlaştırma Sonrası Bakımı

Kısırlaştırma işlemi sonrası, işlem yapılan bölgenin şiş ve mor olması normal bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Fakat yara olan bölgenin kanaması, oluşan şişliğin çoğalması ve akıntıların gelmesi normal değildir. Yaralı bölgenin kuru olması gereklidir. Bu gibi olumsuz sonuçlarla karşılaşıldığı zaman kedinin veteriner hekime götürülmesi tavsiye edilir.

Kedi Kısırlaştırmanın Faydaları

Kedi kısırlaştırmanın birçok faydası mevcuttur. Bunlar aşağıdaki maddelerde listelenmiştir.

• Dişi kedilerde meydana gelen rahim hastalıkları, meme kanseri ve yumurtalık kistleri gibi sağlıklarını olumsuz etkileyen hastalıklardan korunma sağlar. Böylece daha sağlıklı ve uzun bir ömür yaşarlar.

• Kediler kızgınlık dönemi adı verilen üreme zamanlarında değişen hormonları nedeni ile kaçma eğilimi gösterirler. Bu da kaybolmalarına veya yaralanmalarına sebep olabilir. Kısırlaştırma işlemi ile bu durum ortadan kalkmış olur.

• Kısırlaştırılmamış kediler çiftleşme sırasında birbirlerine taşıyıcı hastalıkları bulaştırabilirler. Kısırlaştırılan kedilerde bu oran daha azdır.

• Dişi kedilerde olduğu gibi erkek kedilerde de oluşabilecek testis ve prostat hastalıkları kısırlaştırma işlemi sonrasında ortadan kalkacaktır. Böylece erkek kediler daha sağlıklı olurlar.

• Erkek kedilerin kızgınlık döneminde salgılanan testosteron hormonu etkisiyle ortaya çıkan agresiflikleri kısırlaştırma işlemi sonucu ortadan kalkacaktır.

Kedi kısırlaştırma işleminin faydaları yukarıdaki maddelerde belirtilmiştir.

Kedi Kısırlaştırmanın Zararları

Evcil hayvanınız, hep yanınızda olan en samimi dostunuzun zarar görmesini elbette istemezsiniz. Bu nedenle kısırlaştırma işleminin kedilere verebileceği zararları merak etmeniz gayet doğal. Merak edilen kedi kısırlaştırma işleminin zararları aşağıdaki maddelerde verilecektir.

• Kısırlaştırma denince anlaşıldığı üzere dişi kedilerin hamile kalamayacağı ve erkek kedilerin de dişileri hamile bırakamayacağı anlaşılıyor. Bu durum kedilerin inisiyatifi dışında meydana geldiği için etik bulunmuyor.

 

• Kedilerde yapılan kısırlaştırma sonrası obezite olma riskleri artıyor. Kısırlaştırılmış kedilerin kısır olmayanlara göre 3 kat fazla kilo almaya meyilli oldukları belirlenmiştir. Bunun nedeni ise enerji ihtiyacının düşmesi ve fiziksel aktivitenin azalması ile ortaya çıkan iştahtır. Kilo kontrolü sağlanmaz ise kedilerin yaşları ilerledikçe diyabet, kalp hastalığı ve tüy kaybı gibi sorunlar yaşamaları ihtimali vardır.

Yukarıdaki maddelerde belirtilen kedi kısırlaştırma işleminin zararlarından biri olan kedinin inisiyatifi dışında kısırlaştırma maddesi aslında pek de zarar sayılmaz. Çünkü sokakta pek çok evsiz hayvanın zarar gördüğü düşünülünce kısırlaştırmanın yerinde olduğu fikrine bile varılabiliyor.

İkinci maddede belirtilen obezite olma konusunda ise bunu önlemek amacı ile mamalarının kısırlaştırılmış kediye uygun seçilmesi ve kilo kontrol yöntemleri ile kontrol altında tutulan kilo ile kedileri korunabileceği bilinmelidir. Eğer dikkat edilir ve gerekli özen gösterilirse kediler obezite riskinden kurtulabilirler. Mutlaka obezite olacaktır şeklinde bir hüküm vermek doğru değildir çünkü gerekli bakımın yapılması ile bu sorun yaşanmayacaktır.

Bizi Arayın
WhatsApp'tan Yazın